Du er her:  Skip Navigation LinksOle Vig VGS > Elevinfo > Vitnemål - kompetansebevis

Vitnemål - kompetansebevis

Vitnemål = Fullført og bestått 3-årig (evt. 4-årig) videregående løp, eller fullført og bestått yrkeskompetanse i skole og bestått fagopplæring.

Vitnemål blir gitt som dokumentasjon for bestått opplæringsløp som gir studie- og/eller yrkeskompetanse, som f.eks:

Vg 1 – 3: Studiespesialisering
Vg 1 – 3: Musikk, dans og drama
Vg 1 – 3: Medier og kommunikasjon
Vg 1 – 2: Yrkesfaglig + vg3: Påbygging
Vg 1 – 2: Yrkesfaglig + 2 år fagopplæring (som læring i bedrift) og fått fagbrev.

For å få vitnemål må alle fag være bestått på høyeste nivå, dvs. at avsluttende fag på Vg1 og 2 må ha karakter 2 eller høyere, i tillegg til alle fagene i vg3.

Har du stryk i et fag får du kompetansebevis, som ikke oversendes elektronisk til Samordna opptak – det må du selv sørge for å sende inn til de studiestedene du søker opptak hos.

Dersom du er syk på eksamen får du også kompetansebevis i påvente av utsatt eksamen som først kan tas påfølgende høst (dvs. i november/desember). Da kan du søke betinget opptak til høyskoler osv. - se link her
Siden du kun får kompetansebevis må du selv sende det inn til Samordna opptak fordi kompetansebevis, som nevnt tidligere ikke overføres elektronisk.

Kompetansebevis = Fullført, men ikke bestått alle fag (karakter 1 i ett eller flere fag eller syk på eksamen) for 3-årig videregående løp.

Videre får du kompetansebevis som dokumentasjon på gjennomført videregående opplæring som ikke kvalifiserer for vitnemål eller fag-/svennebrev. Alle som avslutter opplæring som det i samsvar med Kunnskapsløftet kan gis vurdering i, har rett til å få utstedt kompetansebevis når de ikke kan få vitnemål eller fag-/svennebrev. Dette gjelder de som har:
- fullført, men ikke bestått fastsatt opplæringsløp i Kunnskapsløftet
- fullført årstrinn, men ikke hele opplæringsløp i Kunnskapsløftet
- fullført ett eller flere fag eller deler av fag i videregående opplæring

For elever som går yrkesfaglig 2-årig løp og skal i lære for å ta fagbrev utstedes kompetansebevis for vg1 og 2:
1.    Dersom alle fag på høyeste nivå, dvs. avsluttende fag enten på vg1 eller 2 har karakteren 2 eller høyere, er utdanningsprogrammene bestått.
2.    Har du fått karakteren 1 i ett eller flere fag vil det stå fullført bak utdanningsprogrammet som faget er avsluttende på.
3.    Har du IV (ikke vurderingsgrunnlag) i ett eller flere fag vil det ikke stå noe bak utdanningsprogrammet fordi du da mangler faget.